top of page

Gi meg solen!

Et verksted om lys på stedet for Ibsens fødsel.

Med RJUKAN SOLARPUNK ACADEMY

16. mai 1960. Den amerikanske fysikeren Theodore Maiman går inn i laboratoriet sitt, uvitende om at dagens arbeidsøkt vil endre verdenshistorien. Lyseksperimentene han straks vil lykkes med skal gi opphav til revolusjonerende teknologi og ville fremtidsvisjoner.

FN har lagt den Den internasjonale lysdagen til 16. mai, årsdagen for verdens første vellykkede lasereksperiment, som Maiman sto bak. Dette er en dag for feiring av lysets rolle i vitenskap, utdanning, kultur og kunst, og - ikke minst - bærekraftig utvikling. Pioneren Maiman fikk lyset til å jobbe for seg. Ibsen drev med mye av det samme.

Vi sier at lyset går opp for oss når vi lærer noe nytt. Lyset er til stede når noe skapes, når fantasien slippes løs, når bladene spretter og eplet modnes. Når Osvald Alving i Ibsens Gengangere skal dø, ber han: "Mor, gi meg solen". Det er en bønn om liv, varme og håp, om at noe nytt skal spire fram.

Sølvåren Ibsen formidlingssenter har invitert Rjukan Solarpunk Academy til å markere lysdagen på Handelstorget, midt i Skien sentrum. Her finnes også de eksakte koordinatene hvor «lysforskeren» Henrik Ibsen ble født og bodde de første årene av sitt liv. Kanskje laget han skyggebilder gjennom gardinene og ned på familiens stuegulv? Den unge Ibsens glede over teater og figurer har inspirert Solarpunkerne til å lage fire skyggeteaterscener dekorert i stil med scener fra hans skuespill. Publikum inviteres til å være med og leke fram nye historier basert på Ibsens gamle, gjennom bruk av lys og figurer.

Solspeilet på Rjukan er Rjukan Solarpunk Academy sitt mest kjente prosjekt. Mye annet er på gang, både her til lands og internasjonalt, blant annet samarbeid mellom forskere og kunstnere. “All innovasjon handler om å gjøre det umulige”, poengterer solarpønkerne Martin Andersen og Margrethe Kolstad Brekke.

 

SOLARPUNK

Cyperpunksjangerens filmer og dataspill, som Cyberpunk 2077, The Matrix og Altered Carbon, formidler mørke. Solarpunk er en motreaksjon som begynte å spre seg gjennom sosiale medier rundt 2009. De vil skape håpefulle fortellinger om fremtiden. Målet er en levemåte som stopper klimaendringer og forurensning.

FRI ETTER IBSEN

Fri etter Ibsen er en serie med bestillingshendelser utført av profesjonelle kunstnere. De får tre gitte kriterier: 1) Ibsentematikk, 2) lokal forankring, 3) en internasjonal FN-dag. Med dette som utgangspunkt står de fritt til å utvikle prosjekter etter eget ønske.

 

Sølvåren Ibsen formidlingssenter er en del av Skien bibliotek, og skal fysisk integreres i det nye Ibsenbiblioteket i 2027. Med Ibsen som utgangspunkt vil Sølvåren jobbe på tvers av kunstfelt og fagområder.

Sølvåren skal skape innhold som tar tydelige kuratoriske grep og setter ting i perspektiv. Med det litterære som utgangspunkt vil Sølvåren arbeide tverrfaglig med å lage utstillinger, innhold og aktiviteter.

Det som formidles skal være for alle. Å være for alle, betyr ikke å gjøre som alle forventer, men å skape noe som alle kan relatere seg til.

Navnet Sølvåren er hentet fra Ibsens egen gruvemetafor, om hvordan kunstverkets mening skal «slynge sig skjult gjennem Værket ligesom Sølvaaren i Fjeldet», og så er det opp til «hver Enkelt at fortolke den efter sit individuelle Behov».

Sølvåren vil inngå i det nye Ibsenbiblioteket i Skien når dette står klar i 2027.

alle foto:

https://solvaren.no/

bottom of page