top of page

SOFIE WINDSRYGG

Sofie Windsrygg.jpeg

«All dressed up but nowhere to go»

Hvor er torskens offentlige rom?

 

 

«Havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er unikt. Her lever spermasetthvalen og vågehvalen og her finnes et av verdens største korallrev.

Samtidig er havområdet viktig for den norske fiskerinæringen og huser fødeområdet til den siste robuste torskestammen i verden.»

Dette sier naturvernforbundet.no .

 

Likens med oss mennesker har torsken et sted å bo, det er i havet. En kan si at havet er torskens offentlige rom for torsken kan ikke unnslippe eventuell oljeborring og har derfor ingen sted å dra. Hva ville vi mennesker gjort hvis en annen art bevisst prøvde å ødelegge øko-systemet vårt?

 

Verket er laget av Sofie V. Windsrygg og er tegnet digitalt på Ipad.  

Sofie Windsrygg (2).jpeg
image1 (5).jpeg
image0 (9).jpeg

De siste tre ukene har dette vært min utsikt mens jeg har jobbet med skolearbeid. Da alle skolene ble stengt frem til påske tenkte jeg at det ville bli nokså kjedelig å sitte alene på hybelen min i Ålesund i fem uker, så jeg reiste hjem til Vesterålen. Dette har hatt en naturlig effekt på meg da jeg skulle lage kunst om solarpunk. Estetikken til solarpunk omhandler i stor grad natur og klima, så å tegne kjente dyr og elementer fra Lofoten og Vesterålen føltes veldig rett.

Som vist på bildene bor min familie rett ved sjøen, vi har flere generasjoner med fiskere rundt oss og møter på tematikken «oljeboring» svært ofte. Dette resulterte til «All dressed up but nowhere to go», som illustrerer torsken sitt offentlige rom. Jeg har naturligvis flere inspirasjonskilder enn mitt fødested, slik som barnebøker og tegneserier, så jeg ville prøve å lage noe som snakker til alle målgrupper.

Verket tar for seg tre karakterer, alle med torskehoder og dress, som bor i havet. Jeg tenkte det ville være en humoristisk vri på temaet.

Håper det vekker noen tanker om miljøet i «disse korona tider».

image2 (1).jpeg
bottom of page